joi, 2 februarie 2023

 

PARFUM DE IASOMIE

 

 platformă e-learning

În cartierul de la marginea micului orașel de provincie locuia o fetiță pe nume Iasomia, împreună cu bunica sa. În cerdacul casei se aflau ghivece cu mușcate, liliac și garofițe. Strada era curată, cu foarte mulți copaci verzi, pe care îi îngrijeau toți vecinii.

Iasomia era o fată veselă, cu părul blond și ochii albaștri. Avea părul prins în codițe cu două funde roșii. Numele de Iasomia i-a fost dat de tatăl ei și însemna „parfum de iasomie” în cultura greacă, după numele unei artiste de circ.

Iasomia a rămas fără părinți de mică, iar bunica a crescut-o cu toată dragostea ei.

În fiecare zi fetița mergea la școala din centrul orașului. Fiindcă nu avea bani de autobuz, Iasomia era nevoită să meargă pe jos. Din această cauză pantofii ei erau foarte uzați, însă bani de pantofi noi nu avea.

Pe drumul către școală se întâlnea cu Mărgărit și Micșunica, doi frați gemeni, cu părul negru și ochii mari. Și ei erau crecuți de o mătușă. Împreună mergeau uneori la biblioteca orașului, ca să împrumute cărți.

După ce terminau cursurile, Iasomia îi ajuta pe bătrânii din cartier: făcea cumpărături pentru ei, le uda florile sau le plătea facturile. Uneori o ajutau și cei doi gemeni. Când termina, fata primea câte un bănuț sau ceva dulce, dar de cele mai multe ori, primea doar mulțumiri. Dar ea era foarte fericită că îi putea ajuta.

Într-o zi, când se întorcea cu plasele pline de la cumpărături, Iasomia s-a întâlnit pe stradă cu Ava și Bea, colegele ei de clasă. Acestea proveneau din familii cu  poziții sociale și economice foarte bune. Erau tot timpul îmbrăcate cu tot ce era la modă și foarte populare în rândul elevilor. Ele nu ratau nicio ocazie de a o umili pe Iasomia pentru ținuta ei sărăcăcioasă.

Cu toate că pe stradă treceau mulți oameni, Ava și Bea nu s-au abținut nici de data aceasta în a o umili pe Iasomia:

-Ava, tu vezi ce văd și eu? întrebă Bea pe un ton ironic.

-Vai Bea, văd o fată cu plase pline de cumpărături pentru cei din cartierul ei de sărăntoci! exclamă Ava.

      Iasomia s-a intimidat și nu a reușit să le zică nimic. De fapt niciodată nu a reușit să riposteze la jignirile lor. Fata a rămas înțepenită în loc, iar Ava și Bea au trecut pe lângă ea, îmbrâncind-o într-un gard de sârmă. În acel moment una din plase s-a rupt și toate produsele s-au împrăștiat pe jos. Un câine care trecea pe acolo a înhățat iute bucata de carne și dus a fost. Ava și Bea râdeau în hohote, mulțumite de acțiunea lor. Oamenii treceau și se uitau la Iasomia: unii cu milă pentru fetiță, alții o criticau că nu a fost atentă, dar nimeni nu a intervenit ca sa o ajute. Între timp au ajuns și gemenii Mărgărit și Micșunica. Au adunat toate alimentele împrăștiate și au încurajat-o pe Iasomia, care plângea în hohote.

      La toată scena a asistat și doamna Scarlett, o bătrânică cărei Iasomia îi făcea uneori cumpărături. Fusese la plimbare și acum se odihnea pe o bancă, la câțiva metri de locul unde Iasomia a fost îmbrâncită.

      Doamna Scarlett o cunoștea pe Ava deoarece era rudă cu familia acesteia. Părinții lui Ava erau oameni serioși, respectați de prieteni și vecini. Doamna Scarlett a povestit părinților lui Ava despre fapta celor două fete. Aceștia au discutat cu părinții lui Bea și au hotărât împreună să le dea o lecție. 

      Părinții celor două fete le-au spus acestora că au probleme financiare mari, iar ei trebuie să vândă foarte multe bunuri din casă, inclusiv hainele lor de firmă, pentru a acoperi o datorie urgentă. Însă, dacă vor bani de buzunar, mătușa Scarlett are nevoie de cineva care să o ajute la cumpărături și în gospodărie. Ava și Bea nu au îndrăznit să comenteze nimic fiindcă știau că părinții lor sunt foarte stricți.

      După câteva zile s-au terminat banii de buzunar din rezerve iar Ava și Bea au fost nevoite să meargă în cartierul unde locuia doamna Scarlett și să o ajute pe aceasta la scuturatul covoarelor și la cumpărături.

      În primele zile, când Ava și Bea se întâlneau cu Iasomia și gemenii prin cartier, acestea traversau pe partea cealaltă a străzii fiindcă le era rușine de noua lor condiție.

      Dar într-o zi, Iasomia le-a oprit pe Ava și Bea și le-a spus:

-Să știți că sunt tare bucuroasă că vreți să îi ajutați pe acești oameni! Iar pentru fapta voastră, nu vă port pică, am uitat totul!

      Chiar dacă părinții celor două fete le-au spus că a fost doar o lecție pentru ele din cauza comportamentului lor fățarnic, Ava și Bea continuă să îi ajute pe oamenii în nevoi, alături de Iasomia și cei doi gemeni, Mărgărit și Micșunica, copiii fiind acum buni prieteni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu